Waarom reizen belangrijk is voor mijn onderneming

Waarom reizen belangrijk is voor mijn onderneming

Reizen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn eerste vakantie was een roadtrip in eigen land met een oranje VW busje. Mijn vader had toen nog een grote snor en m’n moeder zo’n jasje met enorme schoudervulling. Mijn tweede verjaardag vierde ik in Amerika. Ik weet nog dat ik mijn flesje in de oceaan liet vallen, dat ik dacht dat de haaien hem vast op zouden eten en dat ik met mijn achterneef in een autootje speelde. Dat heeft blijkbaar veel indruk gemaakt. Later in m’n leven heb ik nog vele mooie reizen gemaakt. In Europa, Amerika en één keer in Azië. Ik had in mijn kinderjaren natuurlijk nog niet zo in de gaten wat het reizen mij voor de rest van mijn leven zou opleveren. Wel wist ik dat er hard gewerkt moest worden, om regelmatig van deze vrijheid te kunnen genieten.

Ik leerde dat er meer wegen naar Rome zijn

Door reizen kreeg ik kennis van andere gewoonten. Ik zag hoe iedere cultuur dingen weer op z’n eigen manier aanpakt, dat zorgt ervoor dat je niet snel iets raar vindt. Ik heb daardoor inlevingsvermogen ontwikkeld. Dat is in mijn werk natuurlijk ook erg belangrijk. Ik moet me goed kunnen verplaatsen in de klant, zodat ik de hulp kan bieden die hij/zij nodig heeft. Ook leerde ik dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Daarom houd ik ook niet van protocollen en regels. Wat nou als zo’n protocol niet sneller of effectiever is dan een andere route? Ik kies liever voor de beste route, ook al wijkt deze af van de massa.

Je wordt dankbaar als je reist en proeft van andere culturen

Reizen heeft mij ook geleerd om in te zien wat belangrijk is in het leven. Ik heb situaties in Mexico gezien als kind, die mij deden beseffen dat ik het toch wel heel goed had thuis. Kleine kinderen die tot ‘s avonds laat aan het werk waren om maar wat brood op de plank te krijgen. Je wordt dankbaar als je reist en proeft van andere culturen. Ook zie je dingen die je in Nederland niet kunt meemaken. Zand zo zacht als fluweel voelen op het strand van Langkawi (Maleisië). De gekleurde vissen zien zwemmen vanaf een houten steiger. Dat inspireert, geeft rust en doet je beseffen dat de natuur heel bijzonder is. Het geeft een gevoel van vrijheid. Ook geeft het de tijd om na te denken. Als de trein maar door raast, dan zie je de kansen wel liggen, maar raas je ook zo weer verder. Zonde, misschien was dat wel de kans om meer resultaat te krijgen met meer gemak.

Als je nooit rust en afstand neemt, ga je verkeerde keuzes maken

Bij veel ondernemers zie ik dat terug: de trein die maar voortraast. Deze ondernemers werken heel hard, hebben hoge ambities en draaien soms wel 60 tot 80 uur per week. Maar als je nooit rust en afstand neemt, is de kans groot dat je verkeerde keuzes maakt.  Zo ken ik bijvoorbeeld ondernemers die actief zijn op vele social media kanalen, terwijl daar hun doelgroep helemaal niet zit. Ook communiceren ze soms net op de verkeerde manier om de juiste klanten aan te trekken. Op die manier kost social media natuurlijk alleen maar tijd, terwijl het je niets oplevert. Had je net zo goed even lekker in het zonnetje buiten kunnen zitten. Dat levert dan nog een relaxed momentje op en de tijd om na te denken.

Jouw website als ideale klantmagneet

klantmatch training

Ik ben Manita en ik help ondernemers met een high level website. Dat betekent dat je website klanten aantrekt die gemotiveerd zijn om met jouw adviezen en handvatten aan de slag te gaan. In mijn gratis E-book ontdek je hoe jij je website ombouwt tot naar een next level klantmagneet.